Lidská psychika a barvy

 

Vliv barev v interiéru na lidskou psychiku

Barvy hrají v životě člověka velkou roli, některé působí agresivně, jiné vyvolávají lítost a smutek a další zase evokují radost, pohodlí a pocit bezpečí a klidu. Ten si doma chceme užít všichni a barvy v tom mohou být hodně nápomocny, pokud však budete při jejich volbě respektovat několik pravidel.

Ze všeho nejprve byste se měli naučit respektovat prostor, který máte. Myslete na to, že barvy, které se vám líbí u sousedů, ve vašem bytě mohou působit zcela opačně. Tmavé barvy použité ve staré zástavbě budou působit přívětivě, stejná kombinace odstínů v malém panelákovém bytě udělá z jinak útulného prostoru tmavou špeluňku. Držte se tedy hlavní zásady, že tmavé barvy prostor zmenší a světlé odstíny jej naopak provzdušní a dodají mu chybějící centimetry alespoň na oko.

Světové strany ovlivňují působení barev

Respektovat také musíte členění místnosti a její orientaci vůči světovým stranám. Hodně členitým místnostem s řadou výklenků nebo malými okny tmavé barvy nesvědčí, stejně jako studené odstíny místnostem s nedostatem slunečních paprsků.

Použijete-li studené odstíny modré nebo zelené barvy v panelákovém bytě ve vyšším patře, do něhož se celý den opírá sluníčko, budete mile překvapeni, jak svěžím dojmem tyto barvy mohou působit. Totožné barvy v přízemním bytě ve staré cihlové zástavbě s okny na sever už ve vás tolik nadšení nevyvolají. Spíše naopak. Byt bude sice vypadat čistý, ale chladnému dojmu se neubráníte. Mnohem lépe se budete cítit ve stejném bytě, pokud v něm budou teplé barvy, jako je třeba žlutá, oranžová nebo některé odstíny tlumené červené.

Studené barvy v pracovně zlepší koncentraci

Ne každá barva se také hodí do každé místnosti. Obecně panuje představa, že v obývacím pokoji by měly být barvy teplé a studené odstíny se hodí tak maximálně do ložnice. To však není zcela pravda. Například v ložnicích oblíbená zelená nebo modrá barva bude skvělou volbou také do pracovny. Chladné barvy obecně člověka povzbuzují a zlepšují jeho koncentraci, takže je s klidným svědomím můžete zvolit pro svou pracovnu.

Mimochodem světlé odstíny zelené v člověku podle psychologů budí pocit odpovědnosti, proto se s nimi velmi často setkáváme také ve veřejných prostorách a úřadech.

Kromě toho má zelená barva také velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Snižuje napětí a eliminuje stres. Odborníci jsou dokonce přesvědčeni, že zelená barva ve vaší kanceláři může zmírnit riziko vzniku syndromu vyhoření, s nímž má neblahé zkušenosti řada lidí.

Zmíněná modrá barva bude ve vaší kanceláři také skvělým společníkem. Je spojována s moudrostí, inteligencí a duchovním světem. Obklopit by se jí měli hlavně psychicky pracující lidé.

Máte-li kreativní zaměstnání a marně čekáte na nápad, zkuste do svého pracovního prostoru vnést žlutou nebo oranžovou barvu. V člověku prý probouzí tvůrčí nápady. Pohledem na oranžovou či žlutou barvu lépe zvládnete únavu, zůstanete déle bdělí a vaše pracovní výkonnost bue lepší. Opatrní buďte s olivově žlutým odstínem, ten ve vás může vyvolat zahořklost, což vám při jednání s klienty příliš nepomůže.

Vyhýbat byste se měli šedé barvě, která údajně v člověku probouzí tak akorát lenost a nechuť k práci. Podle psychologie barev je považována za barvu nerozhodnosti a omezení a tmavší odstíny ve vás mohou podporovat sobeckost.

Pozor na barvy v dětském pokoji

Častým nešvarem českých domovů je příliš velké množství výrazných barev v dětském pokoji. Každý rodič chce, aby se jeho dítku v pokojíku líbilo a dětství má být plné radosti a her. Proto se mnozí snaží, aby byl pokoj opravdu pestrý. Ne vždy je to však dobrá volba. Děti jsou velmi vnímavé a hyperaktivní potomek může mít v pokoji plném barev problém se soustředěním a špatně se mu bude usínat. Příkladem může být žlutá barva, která je obecně považována za barvu energie a hravosti, ale její přemíra může u některých dětí vyvolávat nervozitu a neklid.

Opatrní byste měli být i s oblíbenou červenou barvou a to nejen v dětském pokoji. V místnosti, kde se schází celá rodina, ve vás vzbudí chuť si povídat, v ložnici pak vášeň. Ale nezapomínejte, že je to barva symbolizující energii a přemíra energie nemusí být vždy užitečná.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv barvu, své záměry proberte se svou rodinou, přeci jen nejste vlk samotář a jistě chcete, aby se doma cítili dobře i vaši blízcí.

Provozovatel webu, www.nasteny.cz, Irena Balašková, IČ:76637999, se sídlem Nová Ves nad Lužnicí č.p. 57, zapsané v živnostenském rejstříku vedeným Městský úřadem v Třeboni , jako správce osobních údajů, zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely a v případě Vašeho souhlasu také pro personalizaci reklam. Přečtěte si Zásady souborů cookies.

Souhlasím